Med all hjemmetilværelsen som har blitt oss til del det siste året, så har det vært viktig å finne på noen fornuftige/koselige/morsomme aktiviteter å fylle tiden med – for å ikke gå i frø. Det var akkurat det som skjedde her i huset. Drømmers og jeg begynte å mate småfuglene, så nå går det i frø.
Når jeg tenker etter så har forresten ikke dette noe som helst med hverken hjemmekontor og begrenset aktivitetsnivå å gjøre, for vi startet med det allerede rundt juletider i fjor, da vi hengte opp en nyinnkjøpt fuglemater i ei buske i hagen.
Hele resten av vinteren satt vi og iakttok pilfink og kjøttmeis – og en og annen interessant nykommer, mens koronaen gradvis inntok landet, alt stengte ned, – og vi fant ut at om ikke annet så kunne vi bruke all lediggangen som en gylden unnskyldning for den nye, litt sånn relativt pensjonistpregede hobbyen vår.
Utpå vårparten kom vi over en artikkel på nettet hvor det ble informert om at det var på tide å slutte å legge ut fuglemat, sånn at de ikke glemte å finne foret sitt selv i naturen.
Så da slutta vi.
Da jeg var en tur ute i hagen tidligere i høst, kan jeg imidlertid sverge på at det satt horder av pilfink og kjøttmeis strategisk plassert rundt på hele tomta og stirret med anklagende blikk på den tomme fuglemateren.
Så da begynte vi igjen, og etterpå har det vært full rulle.
Det går så korn og solsikkefrø spruter, og de fjærkledde små krekene
måker innpå såpass mye i løpet av en dag at det krever sin mann (Drømmeprinzen) å sørge for fulle matfat til enhver tid.
Derfor har vi stadig utvidet repertoaret litt, og nå skal de få et skikkelig herremåltid å kose seg med i jula. Bare for å glede de glupske, små fjærballene har jeg lagd et digert beist av en julestjerne til dem, smekkfull av allverdens godsaker.
Dermed kom den stjerneformede gamle kakeformen som jeg har drasset med meg gjennom store deler av livet og aldri brukt endelig til nytte. Med tanke på størrelsen på formen, ville det imidlertid blitt en relativt tung affære og det ville gå med sinnsykt mye råvarer.Derfor plasserte jeg en rund boks midt i formen, sånn at det ble et romslig hull som både gjør det enklere å få hengt opp fuglematen – i tillegg til at både vekten på den og mengden av nødvendige ingredienser ble litt mindre.
Og i tilfelle du skulle lure, slik kan du lage din egen fuglemat:
Du trenger:
Matfett, fuglefrø og ev. nøtter og tørket frukt – og en form å ha det i.
Smelt matfett i en kjele på svak varme.
Fyll opp formen med fuglefrø og andre godsaker.
Hell over fettet og sett formen kjølig til alt har stivnet. Hvis du lager fuglematen i mindre former, putter du oppi en hyssing som den kan henges opp i også.
I anledning den nær forestående julehøytiden har jeg prøvd å dekorere stjernen litt ekstra fint. Ikke at fuglene bryr seg et kvidder om hvordan maten deres ser ut, men siden det er så sjelden det kommer pene kaker ut av den store samlingen med kakeformer jeg tross alt er i besittelse av, syns jeg det var på sin plass å gjøre en liten ekstrainnsats.
Og da er det vel bare å finne fram fugleboka, i tilfelle det skulle dukke opp noen nye og hittil ukjente arter… Ho ho ho …