Og der var det jammen påske igjen gitt…

påskekyllinger

Her går det som vanlig i rykk og napp.

Jeg tror rett og slett at jeg mista futten litt et eller annet sted på veien mellom januar og april av altfor mye vinter, altfor mye kaldt vær og altfor mye snø.

Ikke den futten jeg trenger for å lage ting akkurat, for jeg heklet meg gjennom januar, knadde sammen noen blomster og hjerter i februar og har lagd noen høner og andre ting i mars.

Det er den futten som skal til for å dokumentere det som lages med ord, bilder, innlogging på WordPress og utlegging på nettet som har glimret med sitt fravær.

Det har vært en laaaang vinter – og det ser egentlig ikke ut som om den har tenkt å gå over noen gang heller. Vi har fortsatt godt og vel en halvmeter med snø i hagen, og hver gang det kanskje ser ut som om det kanskje skal begynne å minke litt på den, så har det bare dratta ned noen cm til og lagt seg oppå den halvmeter’n.

Når det gjelder mars, er det selvsagt akkurat dette den måneden er mest kjent for. Mars er måneden som lover at det endelig snart er slutt på vinter’n i det ene øyeblikket, bare for å slippe ned enda et lass med bløt snø i hue på deg i det neste Mars er alle måneders største luremus. I år har ikke mars tatt seg bryet med å prøve å lure oss engang.

29. mars – og lyse utsikter for lange ansikter…

Man kan miste futten av mindre, og nå er jeg lei.

Jeg venter rett og slett på å se bakken igjen – hverken mer eller mindre. Jeg venter på å kunne gå på tur i skauen. Jeg venter på blåveisen, gåsungene, varmere dager og den fine tia.

Men nå er det april, sola skinner og det drypper fra taket, så jeg har trua, selv om jeg mistenker at den opprinnelige snøen i hagen – som ligger under den snøen som falt sist, på et eller annet tidspunkt har blitt forvandlet fra snø til isbre, og vil ta en evighet å bli kvitt…

Påske blir det i hvert fall – og det er såpass koselig at jeg tatt meg selv i nakkeskinnet og stablet på bena et blogginnlegg med litt ymse påskepynt – som kommer her, litt senere enn planlagt riktignok, men det er jo som det bruker å være.

Decoupache-dekorerte påskeegg

påskeegg med decoupache

Påskeegg kan dekoreres på utallige måter. Man kan male dem i fine mønstre – eller det kan gjøres enkelt. Decoupache er den enkle måten. Da trenger du bare en fin serviett eller to, noen egg og decoupache-lakk/lim. Jeg er usikker på om det kalles lakk eller lim, for egentlig er det begge deler og da jeg sjekket på nett viste det seg at det ikke later til at noen andre er særlig sikre på det heller, det står litt forskjellig. Uansett får du tak i det i diverse hobbybutikker.

Vi hadde såpass få egg i kjøleskapet, så jeg fant fram noen gamle betongegg jeg støpte en gang i tia i stedet og ga dem en ansiktsløftning. Prinsippet blir det samme – egg er egg, bortsett fra at betongegg er altfor tunge til å henge opp og at de bør males hvite først sånn at mønsteret på servietten kommer best mulig fram – og litt sånn at de slutter å se ut som om de ble verpet i det gamle DDR kanskje …

egg med decoupache

Ellers er det bare å klippe ut motivene du skal bruke av servietten, fjerne de bakerste lagene med hvitt papir og feste motivet på egget med decoupachelakk/lim.

egg med decoupache

Lett som en plett – i motsetning til eggene mine som er litt av noen tungvektere.

Hengehøner av lufttørkende leire

høner

Det er vanskelig å kunne uttale et eneste fornuftig ord om høne her i huset uten at det sklir ut i tulleprat, men det går bedre hvis man bruker flertallsformen – som da jeg spurte Drømmeprinzen om hva han syns om hønene mine. Dette fordi jeg har lagd noen høner i flertall og hengt dem opp i et slags hønearrangement – som det viste seg at Drømmers egentlig ikke syntes hverken det ene eller andre om. Det betyr at det ikke er hans stil.

Deler du Drømmeprinzens stilsans kan du egentlig bare bla deg fort forbi dette avsnittet, men har du også lyst til å lage noen hengehøner, så trenger du lufttørkende leire, maling, noen passe lange pinner, hyssing og trekuler. Og litt lim.

Og sånn gjør du:
Lag deg et hønemønster, kjevle ut leiren i ca en halv- til en cm’s tykkelse og skjær ut figurene med en spiss kniv.

høner diy

Stikk et hull på oversiden og et på undersiden av høna til å lime fast hyssingen i.

Legg figurene til tørk.

Hvis kantene blir litt rufsete, kan du pusse over dem med sandpapir når leiren har tørket.

Mal hønene i ønsket farge og mønster. Jeg ble ikke helt enig med meg selv om fargen, så jeg lagde noen brune og noen hvite.

høner diy

høner diy

Lag hull i pinnene, fest hyssing, pinner og trekuler med lim, og heng dem opp – enten i samlet flokk eller hver for seg.

høneuro
Hvis du har prøvd å henge opp tre høner noen gang for å ta bilde av dem, vil du vite at det er omtrent kul umulig å få alle tre til å oppføre seg sånn som du vil samtidig. Derfor – bilde av liggende hengehøner.

Fugler av drikkebokser

fugler av metall

I stedet for å ekspedere alle tomme brus- eller ølbokser inn i en panteautomat, går det an å beholde noen av dem og resirkulere dem på egen hånd. Jeg tenker at det er ett fett om en tom boks blir brukt til å lage nye bokser av eller om jeg lager fugler av den i stedet. Disse har ikke noe spesielt påskepreg over seg, men kan fint henge oppe hele året.

Fordi metallet i drikkebokser er såpass tynt og mykt, egner det seg veldig godt som hobbymateriale. Det kan det klippes opp med ei vanlig saks, selv om man med fordel kan bruke ei det ikke er så farlig med.

Disse fuglene er laget av to like deler som dekoreres og limes sammen.

Sånn lages de:

Klipp toppen og bunnen av en boks, og klipp den deretter opp på en side, slik at du ender opp med et flatt stykke.

Eller flatt og flatt … Metallet vil fortsatt prøve å se ut som en rund boks, men det kan fikses ganske enkelt.

For å flate det ut sånn at det blir enklere å forholde seg til, legger du det under et bakepapir med den blanke siden ned og kjører over det med et strykejern som er innstilt på høyest mulig varme et minutt eller to.

fugler av tomme drikkebokser

Strek opp mønsteret du skal klippe på den siden som var utenpå boksen. For å få bedre feste, kan det være lurt å matte ned overflaten litt med sandpapir først.

Klipp ut fuglen i to eksemplarer og tegn opp mønsteret du vil ha på den på den fargede siden av metallet.

fugler av tomme drikkebokser

Legg fuglene på et mykt underlag og bruk en strikkepinne eller lignende til å ripe inn mønsteret med.

Snu rundt, bruk strikkepinnen og press ned metallet på begge sider, tett inntil strekene du har lagd.

fugler av tomme drikkebokser

Snu tilbake igjen og strek opp mønsteret en gang til.

Stikk små hull rundt vingene og rundt ytterkanten på fuglen med en nål eller lignende.

fugler av tomme drikkebokser

Lim de to delene sammen, lag et lite hull midt oppå ryggen på fuglen og fest en tråd til å henge den opp i.

fugl av tom drikkeboks

Enkle påskekyllinger med royalt preg

påskekylling av terkuler

Det som tok mest tid på disse små påskekyllingene var egentlig å lage føttene, som er av leire, akkurat som nebbet. Pusser du trekulen litt flat i bunnen, trenger de strengt tatt ikke føtter i det hele tatt, men litt jobb syntes jeg tross alt at jeg måtte legge i dem. Ellers er de laget veldig enkle av to trekuler i forskjellig størrelse som er limt sammen og tilført nebb, føtter, øyne – og en liten krone på hodet, grunnet at jeg fant en pose med søte, små kroner på Panduro som jeg ikke klarte å vente med å få brukt opp.

påskekylling av trekuler

Det går selvsagt fint an å gjøre mer ut av dem. De kan for eksempel males – eller pyntes med fjær eller andre ting, men jeg liker disse som de er – passe enkle, men likevel på en måte helt konge…

påskekylling av trekuler

Superraske hekleharer

heklede påskeharer

Disse harene er det også veldig fort gjort å lage. Alt som skal til er et par runder med heklenåla, et par svarte perler til øyne og en liten vattkule eller lignende til hale.

Harene mine er lagd av jutetråd, men de kan like godt hekles med annet garn.

Sånn hekles de:

  • Legg opp 8 lm og fest sammen til en ring med en kjm.
  • Start med 3 lm, hekle deretter 19 dbst (dobbeltstaver) rundt ringen. Avslutt med en kjm i den tredje lm du startet med.
heklet påskehare
  • Hekle 3 lm, deretter 4 dbst.
heklet påskehare
  • Hekle 10 lm, fest med en kjm på toppen av siste dbst, sånn at det blir en løkke, hekle 10 lm til og fest på samme sted. Fortsett med å hekle 3 lm og fest med en kjm nederst, i den fjerde dobbeltstaven. Fest tråden.
heklet påskehare

For å få fin fasong på haren, kan det være lurt å fukte den, jevne den til litt og la den ligge å tørke.

Øynene og halen er limt på med limpistol.

heklet påskehare

Og da gjenstår det i grunnen bare å ønske alle en superfin påske! 💛 Selv skal jeg fortsette å vente på at bakken skal komme fram igjen – etter siste istid… Det er håp i hengende snøre. 🌞